dinsdag 8 februari 2011

Politie Afghanistan rekruteert en misbruikt kinderen

Zeer machtige commandanten, vooral binnen de Afghaanse politie, rekruteren minderjarigen voor gevaarlijke opdrachten en maken zich schuldig aan seksueel misbruik van jongens. Een nieuwe overeenkomst tussen de Verenigde Naties en de Afghaanse overheid moet dit aan banden leggen.

Dat heeft Radhika Coomaraswamy, de Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor Kinderen en Gewapende Conflicten, gezegd tijdens een persconferentie. Ze zei dat er goed werk te verrichten valt door de situatie “te observeren”.

De VN beschikt over foto’s en andere bewijzen die aantonen dat vooral de Afghaanse politie minderjarigen rekruteert. Jongens van 12 tot 16 jaar werden ingezet om voertuigen te doorzoeken en controleposten te bemannen.

Bacha-bazi
Jongens worden ook gebruikt voor Bacha-bazi. Bijzonder machtige krijgsheren en regionale commandanten binnen al de veiligheidsdiensten en van de strijdmachten die strijden tegen de overheid bezitten jonge jongens die leren om voor ze te dansen.

Dit moeten ze doen in een feestelijke entourage en vervolgens worden ze seksueel misbruikt. De hoeveelheid jongens waarover de commandanten beschikken en die voor ze paraderen, geeft ze een gevoel van macht en kracht.

“De Afghaanse overheid, moslimgeleerden (Ulema) en de fundamentalistische Taliban die strijdt tegen de regering zijn officieel tegenstanders van deze praktijk, evenals de burgersamenleving,” aldus mevrouw Coomaraswamy. “Maar het gaat straffeloos door.”

“Het komt wijdverbreid voor en het moet bestreden worden als we dingen willen veranderen.”

Er moet een eind komen aan Bacha-bazi, de praktijk van “dansende jongens”.

De VN probeert een belangrijke rol te spelen om de regering van Afghanistan te helpen bij het re-integratieproces van de slachtoffers.

Actieplan
In een plan van aanpak dat is ondertekend met Afghaanse functionarissen in Kabul zegt de overheid toe om kinderen te beschermen die getroffen worden door het gewapende conflict, het rekruteren van minderjarigen in de nationale veiligheidsdiensten te voorkomen, en hen te re-integreren in de burgermaatschappij.

Vorig jaar april verscheen er een rapport van de VN over Kinderen en Gewapende Conflicten waarin de Afghaanse politie werd genoemd in verband met de werving van kinderen.

De VN zal de situatie verder observeren, maar beschikt niet over aantallen kinderen die strijdkrachten van de overheid of opstandelingen rekruteren.

De overheid antwoordde met het instellen van een comité dat bestaat uit leden van verschillende ministeries om samen met de VN een actieplan op te stellen.

In het plan zijn maatregelen uitgewerkt, zoals een verbetering van de geboorteadministratie en methodes om leeftijden te controleren. Verder moet er onderzoek worden uitgevoerd en daders van het werven van minderjarigen en seksueel geweld moeten worden vervolgd.

Het verslag van de VN en de persconferentie:
Seksueel misbruik en rekruteren kinderen door politie Afghanistan