maandag 23 mei 2011

Politie Afghanistan op zwarte lijst VN wegens rekruteren en seksueel misbruiken van kinderen

De Afghaanse politie staat in een adem samen met Al-Qaida in Irak en de obscure Lord’s Resistance Army in Oeganda op de zwarte lijst van gewapende groeperingen die kinderen rekruteren en seksueel misbruiken.

Dat heeft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gemeld. De Speciale Rapporteur van de VN voor Kinderen in Gewapende Conflicten, Radhika Coomaraswamy, heeft de Afghaanse politie in haar jaarbericht over 2010 op die zwarte lijst geplaatst.

De VN meldde eerder al dat de politie kinderen rekruteert voor gevaarlijke klussen, zoals het doorzoeken van auto’s. Daarnaast misbruiken hoge politiecommandanten Afghaanse jongens als “dansknapen”, het zogenoemde Bacha Bazi.

Ze moeten daarbij dansen in vrouwenkleding en vervolgens worden ze seksueel misbruikt.

De Frankfurter Allgemeine schrijft dat jongens, in de leeftijd tussen 11 en 16 jaar, door zeer invloedrijke mannen worden gebruikt voor erotisch tijdsverdrijf. De VN wil daar tegen optreden, maar het “knapenspel” zit ingebakken in de traditie.

De krant stelt in het artikel ook misstanden in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz aan de orde.

De molen van de Afghaanse justitie maalt langzaam. Dat moest ook Hafizullah Khaliqyar ervaren, de voormalige openbaar aanklager van Kunduz, die Bacha Bazi wilde bestrijden.

Hij liet talrijke invallen uitvoeren. Daarbij liet hij ook de muzikant Feruz Kunduzi aanhouden, die met illegale Bacha Bazi video’s beroemd is geworden, en die in de hoogste kringen komt.

Maar hij bleef niet lang vast zitten in de gevangenis.

Invloedrijke mannen, zoals Maulana Saidkhili, de inmiddels bij een zelfmoordaanslag gedode politiecommandant van Kunduz, Khalil Andarabi, de politiechef van de Noord-Afghaanse provincie Faryab en de Afghaanse vice-president Mohammad Qasim Fahim maakten zich sterk voor hem.

Korte tijd later raakte Khaliqyar zijn aanstelling kwijt. “Dit is de reden waarom ik nog steeds geen nieuwe baan heb,” zo zegt hij in de krant.

In de vorige oorlog in Afghanistan werden veel jongens ontvoerd. De mudjahedien-strijders grepen hun Bacha’s met geweld, en de “knapendans” ontwikkelde zich tot een geliefd tijdsverdrijf voor strijders, die hun familie maandenlang niet zagen.

De toenmalige mudjahedien zijn vandaag de dag Afghaanse agenten.

Bacha Bazi is een vast bestanddeel van de cultuur, maar het geldt als onislamitisch. De Taliban hadden het verboden. Volgens de Frankfurter Allgemeine omdat het geassocieerd wordt met homoseksualiteit.

De krant meldt dat in Kunduz een jongen in de jeugdgevangenis heeft gezeten om wie twee militiecommandanten strijd voerden en waarbij twee doden vielen. De dansknaap kreeg de schuld en zes jaar gevangenisstraf.

Zie ook:
Politiemensen en soldaten in Afghanistan maken zich straffeloos schuldig aan mishandeling, marteling en het doden van burgers en werving en seksueel misbruik van kinderen.
Afghaanse agenten en militairen martelen en doden burgers en misbruiken kinderen (10-5-2011).

Verenigde Naties: Zeer machtige commandanten, vooral binnen de Afghaanse politie, rekruteren minderjarigen voor gevaarlijke opdrachten en maken zich schuldig aan seksueel misbruik van jongens.
Politie Afghanistan rekruteert en misbruikt kinderen (8-02-2011).